indukcja
Aneta: indukcja matematyczna:
∀n∊ℕ 2n≥2n
1)n=1
21≥
2 ≥2
L≥P
2)założenie n∊A:2n≥2n
3)teza n+1∊A:2n+1≥2(n+1)
L=2n+1=2n*2 założenie induk. 2n*2≥2(n+1)
4n≥2n+2
2n≥2
n≥1
tzn że zachodzi 2) i 3)
czy te rozwiązanie ma sens? proszę o pomoc
21 paź 02:03
ICSP: Z tego co udało mi się przeczytać to mam że :
Zał : 2
n ≥ 2n
Teza : 2 * 2
n ≥ 2n + 2
Dowód :
2 * 2
n ≥ 2 * 2n = 4n
wystarczy zatem pokazać że :
4n ≥ 2n + 2 dla n≥ 1 co istotnie zachodzi bo :
4n ≥ 2n + 2
2n ≥ 2
n ≥ 1
c.k.d.
Ubierz to ładnie w słowa i będzie
21 paź 02:12
Aneta: dziękuje bardzo
21 paź 02:17