funkcja kwadratowa
zagrożona: przedstaw dana funkcje w postaci iloczynowej i podaj jej miejsca zerowe
11 maj 19:36
zagrożona: przedstaw dana funkcje w postaci iloczynowej i podaj jej miejsca zerowe f(x)= 2x2 −8x +10
11 maj 19:38
Krzysiek: ona nie ma miejsc zerowych... Δ<0
11 maj 19:42
Bogdan:
Oblicz Δ, potem x1, x2 i po kłopocie
11 maj 19:42
Bogdan:
Tak, ale to wiemy dopiero po wyznaczeniu wartości Δ
11 maj 19:43
Krzysiek: no ciężko żeby najpierw z takiej funkcji próbować robić postać iloczynową zamiast liczyćΔ...
Najpierw liczymy, mówimy, że Δ=0, więc nie ma miejsc zerowych i się nie da rozłożyć na postać
iloczynową
11 maj 19:54
Bogdan:
1. Nie zawsze trzeba obliczać Δ, żeby stwierdzić, czy istnieją miejsca zerowe.
2. Jeśli Δ = 0, to jest miejsce zerowe i można podać postać iloczynową.
11 maj 20:02
♊: Krzysiek − jeżeli
Δ>0 → 2 miejsca zerowe
Δ=0 → 1 (podwójne) miejsce zerowe
Δ<0 → brak miejsc zerowych w ℝ
11 maj 20:06
Krzysiek: 1. No tak, jeśli widać od razu, że można rozłożyć, albo funkcja jest charakterystyczna to nie
trzeba.
2. Pomyliłem sobie znaczek, wyżej napisałem dobrze, że Δ<0, a dokładniej Δ=−16
11 maj 20:08