Wartosc funkcji
Kuba: Wyznacz wartosc funkcji f(x)=sin6x+cos6x
21 paź 00:44
Kuba: Doszedłem do tego że f(x)=3sin4x−3sin2x i nie wiem co dalej.
21 paź 00:46
ICSP: co masz wyznaczyć ?
21 paź 01:08
Kuba: Oj pomyłka. Późna pora już i mi sie pochrzanilo. Zadanie to dla jakich m równanie
sin6x+cos6x=m ma rozwiązanie.
21 paź 01:16
Kuba: I wydaje mi sie ze trzeba po prostu zbiór wartosci funkcji wyznaczyc i to beda te m'y
tylko ze zaczialem sie na 3sin
4x−3sin
2x=m
Dokonałem podstawienia sin
2x=t
3t
2−3t=m
na tym stanąłem
21 paź 01:20
yht:
sin
6x+cos
6x=sin
6x+(1−sin
2x)
3=sin
6x+1−3sin
2x+3sin
4x−sin
6x=3sin
4x−3sin
2x+1
sin
2x=t, t∊<0;1>
3t
2−3t+1
| | 1 | | 1 | |
funkcja ma wierzchołek w t= |
| , i przyjmuje w nim wartość |
| (to będzie najmniejsza |
| | 2 | | 4 | |
wartość tej funkcji), dla t=0 przyjmuje wartość 1, dla t=1 przyjmuje też wartość 1 (1 to
największa wartość tej funkcji)
21 paź 09:17
Kuba: dziękuję
21 paź 10:19