Oblicz lg.
Zbyszek: Oblicz 20 lg(1/(2*10−5)). Proszę o pilną pomoc nie pamiętam jak to się robiło.
21 paź 00:35
Gall:
to sobie przypomnij
21 paź 00:36
Zbyszek: Skoro takiś mądry to pomóż, taki cynizm podchodzący pod chamstwo mi nie potrzebny. Wynik to 94
ale za nic w świecie nie wychodzi, proszę o topologie rozwiązania. Z góry dziękuje.
21 paź 00:39
Gall:
To nie ściemniaj, że nie pamiętasz. Powiedz, że nie wiesz. I bez inwektyw
21 paź 00:41
Zbyszek: Robię wg. wzorów na algorytmy ale nie potrafie dojść do tego wyniku, popełniam jakiś błąd, od
dawna nie miałem kontaktu z takimi zadaniami. Gdybym pamiętał, nie pisałbym. Ostatni raz byłem
tu za czasów LO, teraz 3 rok studiów. Otrzymam pomoc czy dalsze pouczenia?
21 paź 00:44
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 1 | |
20log |
| =log( |
| )20=log |
| = |
| | 2*10−5 | | 2*10−5 | | 220*10−100 | |
log1−log(2
20*10
−100)=0−(log2
20+log10
−100)=
−20log2+100log10=−20log2+100≈−20*0,301029995+100≈93,97940009
21 paź 09:47