Wyznacz dziedzinę funkcji
Basia : Wyznacz dziedzinę funkcji:
całe działanie jest pod pierwiastkiem 4 stopnia
20 paź 23:08
aniabb: to całe to działanie musi być większe od zera
20 paź 23:10
20 paź 23:52
Koyot: Czemu całe działanie musi być większe od zera?
21 paź 00:32
Krzysiek : Koyot. Bardzo dobre pytanie . Proponuje abys zobaczyl jaki masz stopien pierwiastka . jest tu
czwarty czyli parzysty a jak jest parzysty to jakie ma byc wyrazenie pod piewrwiastkiem jesli
pierwiastek stopniea parzystego nie moze byc liczba ujemna . Mielismy stopien parzysty teraz
nieparzysty np 3,5 7,9 itd . Pytanie ? .Czy istmieje pierwistek stopnia nieparzystego z liczby
ujemnej . Oczywiscie ze tak Przyklad 3√−8=−2 bo (−2)*(−2)*(−2)=−8 albo ten 3√−125=−5 bo
(−5)*(−5)*(−5)=−125. Czyli do jakiego zbioru nalezy x jesli pierwiastek stopnia nieparzystego
moze byc zarowno liczba ujemna jak i dodatnia . Odpowiedz sobie .
.
21 paź 10:19