obliczyć pochodne cząstkowe oraz pochodną (gradient) funkcji
marzenka: obliczyć pochodne cząstkowe oraz pochodną (gradient) funkcji
1) f (x,y) = 4
11 maj 19:34
Jacek Karaśkiewicz:
Jeśli funkcja rzeczywiście jest ok, to mamy:
| ∂f | | ∂f | |
| (x, y) = 0, |
| (x, y) = 0, grad f(x, y) = (0, 0) |
| ∂x | | ∂y | |
11 maj 19:40
Kari: Oblicz gradient funkcji F(x)=X12+x2 w punkcie x1=2 i x2=2
Pokaż na rysuku.
Proszę o sprawdzenie i pomoc w wykresie.
grad F=[ dFdx ]=2x1=2*2=4
czy tak
grad F=[ dFdx1 ]=2x1=2*2=4
grad F= [dFdx2 ]=0
Jak będzie wyglądał wykres? Czy jest to prosta przechodząca przez punkt (4;0) (x=4; y=0)?
28 sty 12:54