liczby zesolone
adam: (2−i)3 + (1−i)2
Prosiłbym o liczenie krok po kroku, bo mi wychodzi zły wynik i nie wiem, gdzie popełniam błąd
20 paź 22:59
Krzysiek: to napisz jak rozwiązywałeś, być może w odpowiedziach jest błąd
20 paź 23:01
aniabb: a wyszło ci 2−13i ?
20 paź 23:03
adam: wyszło mi 5i, a powinno wyjść 2−13i
20 paź 23:04
adam: oczywiście korzystałem ze wzorów skróconego mnożenia
20 paź 23:05
aniabb: (3−4i)(2−i)−2i=2−11i−3i
20 paź 23:06
adam: nie znam tej metody, nie wiem co z tym zrobiłeś
20 paź 23:08
aniabb: podniosłam do 2 bo jestem za bardzo śpiąca na wyższe potęgi
20 paź 23:09
Mila: (2−i)3 + (1−i)2=8−3*22*i+3*2*i2−i3+1−2i+i2= [i3=i2*i=−i]
=8−12i+6*(−1)+i+1−2i−1=
=2−13i
20 paź 23:15
20 paź 23:24