Problem
olka: Mam problem z tym zadaniem. Proszę o pomoc:
x2+2(m+1)x+9m−5=0
Ma dwa różne pierwiastki ujemne?
20 paź 22:07
Eta:
parametr "m" musi spełniać układ warunków :
Δ>0
gdzie: a= 1, b=2(m+1) , c= 9m−5
20 paź 22:10
m: założenia: Δ>0 ∧ x1+x2<0⇒−b/a<0(wzór viete'a) ∧ x1*x2>0⇒c/a>0(wzór viete'a)
20 paź 22:15
olka: czyli teraz musze podstawić te liczby do równania delty, tak?
20 paź 22:17
m: do wszystkich trzech nierówności. a później wyznaczyć ich część wspólną.
20 paź 22:18
olka: ok, dziękuje
20 paź 22:30
m: proszę.
20 paź 22:35