Rozwiązać układ równań liniowych metodą przekształceń elementarnych
Ola: x1 + x2 + x3 = −1
2x1 − x2 + x3 = 2
5x1 − x2 + 3x3 = 3
7x1 − 2x2 + 4x3 = 5
20 paź 21:56
Ola: odpowiedź ma być
x1 = 1/3 (1−2t)
x2 = −1/3 (4+t)
x3 = t
20 paź 21:57
20 paź 22:07
aniabb: w2−2w1, w3−5w1,w4−7w1
20 paź 22:10
Ola: wyszło mi:
1 1 1 −1
0 −3 −1 0
0 −6 −2 8
7 −2 4 5
potem zrobiłam w3 −2w2, następnie w4−3w2 i wyszło:
1 1 1 −1
0 −3 −1 0
0 0 0 8
0 0 0 12
i co dalej? dobrze jest?
21 paź 14:10
Ola: pomocy:(
21 paź 21:22
Ola: wyszło mi:
1 1 1 −1
0 12 4 −16
0 0 −2 8
jak mam teraz znalezc x1 x2 i x3?
21 paź 21:36