lim
???:
lim (
3√n3+ 7n − n)
n−>
∞
| | (3√n3 + 7n )3 −n3 | |
lim |
| |
| | 3√n3+7n)2+3√n3+7n − n +n2 | |
n→
∞
| | n3+7n − n3 | |
lim |
| |
| | √n3+7n+√n3+7n − n + n2 | |
n→
∞
| | 7n | |
lim |
| |
| | | | 7n | | 7n | | √n3(1+ |
| )+ √n3(1+ |
| ) − n+n2 | | | n3 | | n3 | |
| |
n→
∞
| | 7n | |
lim |
| |
| | | | 7 | | 7 | | √n3(1+ |
| +√n3 +(1+ |
| ) − n + n2 | | | n2) | | n2 | |
| |
n→
∞
| | 7n | |
lim |
| |
| | | | 7 | | 7 | | n 3√1+ |
| ) + n 3√(1+ |
| ) − n + n2 | | | n2 | | n2 | |
| |
n→
∞
| | n(7) | |
lim |
| |
| | | | 7 | | 7 | | n 3√1+ |
| ) + n 3√1+ |
| − n + n2 | | | n2 | | n2 | |
| |
n→
∞
Bardzo proszę o pomoc. Wiem że namieszałem....
20 paź 21:51
Krzysiek : Druga linijka wmianowniku ma byc *n a nie odjac n bo ma byc a2+a*b+b2 . Ale to napewno
wiesz tylko pewnie z pospiechu tak sie napisalo
21 paź 00:18
???: tak to wiem. Ale może mi to ktoś rozwiązać i pokazać jak to zrobić?
21 paź 10:00
k: i to dąży do 0
21 paź 10:45
Krzysiek : Powiem CI tak jesli tam pod pierwiastkiem jest naprawde n
3+7n to CI nie zazdraszczam i
powiedz temu kto CI to zadal ze chyba go Bog opuscil
Po przemnozeniu i redukcji dostaniesz takie cos lim
n
| | 7n | |
→∞= |
| = Teraz licznik dazy do ∞ i mianownik dazy do ∞ i |
| | (3√n3+7n)2+n*3√n3+7n+n2 | |
dostajesz symbol nieoznaczony [∞/∞] i teraz dopiero zaczyna sie zabawa bo musisz wyciagac
najwieksze potegi z mianownika zeby dostac granice . Ale to juz nie dla mnie to liczenie .
NO chyba ze tam jest pod pierwiastkiem n
3+7 to wtedy jest bez problemu bo masz w liczniku
| | A | |
stala a w mianowniku ∞ a lim→ |
| =0 |
| | −/+∞ | |
21 paź 11:27
Trivial:
| | n3+7n − n3 | |
3√n3+7n−n = |
| = |
| | (3√n3+7n)2 + n3√n3+7n +n2 | |
| | 7n | |
= |
| = |
| | (3√n3+7n)2 + n3√n3+7n +n2 | |
| | (3√n3+7n)2 | |
Dlaczego |
| → ∞? |
| | n | |
Określamy największą potęgę w liczniku: (
3√n3)
2 = n
2. A w mianowniku mamy n.
21 paź 11:41