rozwiąż równanie
radek: czy to będzie tak
| 2x | | 3(x+1) | |
| − |
| =0 |
| x(x+1) | | x(x+1 | |
czy to będzie tak proszę o sprawdzenie
20 paź 21:28
Mati_gg9225535: zrob to mnożąc na krzyż
3(x+1)=2x
20 paź 21:37
radek: ale tu jest odejmowanie
20 paź 21:41
Mati_gg9225535: pierwsza linijka, nic nie przenosisz tylko mnożysz na krzyż
20 paź 21:44
Mati_gg9225535: | 2 | | 3 | |
| = |
| Dziedzina a potem na krzyż |
| x+1 | | x | |
20 paź 21:44
radek: x:R/{0,−1}
20 paź 21:45
radek: 3x+3−2x=x+3
20 paź 21:48
Mati_gg9225535: dziedzina dobrze tylko kolejnosc mozesz zmienic −1,0
a tam nizej zle
2x=3x+3
20 paź 21:55
radek: no to 2x−3x−3=−x−3
−x−3/(−1)
x+3=0
x=−3
20 paź 22:00
radek: żeby ładniej wyglądało
−x−3=o
−x=3 / (−1)
x=−3
20 paź 22:06
Mati_gg9225535: tak
20 paź 23:53