Mechanika gruntow - gestosc objetosciowa
lily: Gestosc objetosciowa piasku wysuszonego wynosi ρ=1,68. Jaka jest jego gestosc objetosciowa w
stanie pelnego nasycenia woda (ρ
sr), jesli gestosc wlasciwa szkieletu gruntowego wynosi
ρ
s= 2,65. Odp. ρ
sr=2,05
| | ms | | mm−mw | | ms | | mm−mw | |
ρ= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | V | | V | | Vs+Vw | | Vs+Vw | |
| | ms | | mm−mw | | ms | | mm−mw | |
ρs= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | Vs | | Vs | | V−Vw | | V−Vw | |
| | mm | | ms+mw | | mw | |
ρsr= |
| = |
| =ρ + |
| , |
| | V | | V | | V | |
gdzie:
m
s − masa szkieletu gruntowego
m
w − masa wody
m
m − masa gruntu
V − objetosc gruntu
V
s − objetosc szkieletu gruntowego
V
w − objetosc wody
Nie wiem, jak dojsc do wyniku. Po wszystkich przeksztalceniach zawsze wychodzi mi, ze brakuje
jednej danej i nie moge rozwiazac tego rownania : /
Moze ktos ma jakis pomysl ?