Zadanie
adam: Ze szczytu stromych schodów zrzucono poziomo piłkę z prędkością początkową 4 m/s. W który
stopień uderzy piłka jeśli wysokość stopnia wynosi 20 cm, natomiast jego szerokość 30 cm?
wiem że to jest forum dla zadań matematycznych , ale możne mi ktoś pomóc jak go rozwiązać ?
20 paź 20:44
aniabb:

chyba 38 schodek
20 paź 21:08
aniabb: zielona to czubki schodów , niebieska to lot piłki
piłka x=v*t ⇒t=x/v
y =−gt2/2 = −5t2 =−5(x/v)2=−5/16 x2
schody y=−3/2x
−5/16 x2=−3/2x ⇒ x=7,6m
760cm/20cm = 38
20 paź 21:12