prawdopodobienstwo
ania: rzucamy 3 razy dwoma kostkami do gry. oblicz prawdopodobienstwo ze co najwyzej raz suma
wyrzuconych oczek na obu kostkach jest liczba nieparzysta wieksza od 6
20 paź 20:39
tech: Ω=66
A={ (1,3,5) (3,1,5) (5,1,3) (5,3,1) (3,5,1) (1,5,3) (1,1,5) (1,5,1) (5,1,1) (3,3,5) (3,5,3)
(5,3,3)}
|A|=12
P(A)=12/66
20 paź 21:15
tech: A sorki, że przeczytałem zadanie. powinno być:
Ω=W 2 z 6 * 3 =36*3
A=(3,5) (5,3)
P(A)=2/108 = 1/54
20 paź 21:18
tech: znowu się pomyliłem, żeby suma dwóch liczb była nie parzysta, musi być liczba parzysta i nie
parzysta, a więc
A=(1,6)(6,1)(3,6)(6,3)(2,5)(5,2)(4,5)(5,4)(5,6)(6,5)(4,3)(3,4)
P(A)=12/108=1/9
20 paź 21:23