matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc !!
Ola:
Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać kilka przykładów na granicę ciągów ?
sin n
a) a
n
=
n
2
b) a
n
= n sin
n
2
√
n−1
c) a
n
=
2
√
n
d) a
n
= 3n −
√
9n
2
+6n+1
√
n+2
−
√
n+1
e) a
n
=
√
n+1
−
√
n
f) a
n
= n(2n −
√
4n
2
−3
) g) a
n
= n
√
2
−
√
2n
2
+3n
h) a
n
=
3
√
n
3
+4n
2
+1
− n
2
2n+1
− 3
i) a
n
=
5−3 x 4
n
j) a
n
=
n
√
1x2
1
+ 2x2
2
+ 3x2
3
+ ... + nx2
n
n
k) a
n
= (
)
n
n+1
k
l) a
n
= (1+
)
mn+3
n
1+2+...+n
n−1
m) a
n
= (
)
2
− (
)
2
n+2
2
1−2+3−4+...+(2n−1)−2n
n) a
n
=
√
n
2
+2
20 paź 20:37