:)
ann: Zad1 Wykaż, że ciąg:
an = 5*2n+1
jest geometryczny.
Zad2
Pierwszy odcinek łamanej ma długość 3cm, a każdy następny jest dwa razy dłuższy od
poprzedniego. Z ilu odcinków składa się ta łamana, jeśli ma ona długość 765 cm ?
20 paź 20:32
loitzl9006:
Zad1
| | an+1 | |
Trzeba pokazać, że iloraz |
| jest stały (niezależny od n) |
| | an | |
a
n+1 = 5*2
n+1+1 (po prostu zamiast n wstawiasz n+1)
a
n+1=5*2
n+2
| | an+1 | | 5*2n+2 | |
|
| = |
| = 2n+2−n−1 = 21=2 |
| | an | | 5*2n+1 | |
Zad2
Potraktuj długości odcinków jako kolejne wyrazy ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a
1=3
i ilorazie q=2. Masz do wyliczenia n, czyli ilość odcinków. Skorzystaj z tego, że S
n=765, i
| | 1−qn | |
Sn=a1 * |
| wstaw dane i oblicz niewiadomą |
| | 1−q | |
20 paź 20:47