prawdopodobienstwa
k: jak to zrobic:(
rzucamy dwiema kostkami do gry. oblicz prawdopodobienstwa zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 10
b) tylko na jednej z kostek wyrzucona liczba oczek jest rowna 3
20 paź 20:22
Eta:
|Ω|= 62=36
zdarzenie przeciwne do A
A' −− suma wyrzuconych oczek ≥10
A'{(4,6) (5,5) (5,6) (6,4)(6,5) (6,6)}
|A'|= 6
P(A)= 1−P(A') =.......
B ={(1,3)(2,3)(4,3)(5,3) (6,3) (3,1)(3,2)(3,4) (3,5) (3,6)}
|B|= ........ P(B)=.......
20 paź 21:21
lolitka: Eta: mam pytanko, czy tutaj jest ważna kolejność? Dlaczego nie rozważamy, że (4,6)=(6,4)?
20 paź 21:24
Eta:
pary (4,6) i (6,4) to dwie różne pary
20 paź 21:36