Sprawdź czy wielomiany sa równe ?
Karola: hej prosze o rozwiazanie ?
W(x)=(−2x+1)3 , P9x)=−8x3+ 12x2 − 12x +1
20 paź 20:03
Ajtek:
Wzorek skróconego mnożenia i ognia

.
20 paź 20:04
Karola: a to można ?
W(x)= 2x4 − 3(a+1)x3 +4a ,P(x)2x4− 6x3+8
20 paź 20:07
Ajtek:
Kiedy wielomiany są sobie równe wiesz?
20 paź 20:08
aniabb:
a+1=2 a=1
4b=8 b=2
20 paź 20:08
Karola: cienko
20 paź 20:12
Ajtek:
To zapamiętaj to:
Wielomiany W(x) i P(x) są sobie równe w.t.w gdy są tego samego stopnia i współczynniki
występujące przy odpowiednich potęgach są sobie równe.
W(x)=2x4−3(a+1)x3+4a, P(x)=2x4−6x3+8, zatem mamy:
Oba wielomiany są stopnia 4−tego.
współczynniki przy x4=2 w obu wielomianach,
przy x3 −3(a+1)=−6 to należy rozwiązać,
wyraz wolny 4a=8, również rozwiązać.
20 paź 20:20
Karola: dzięki ; ) udanego wieczoru !
20 paź 20:23