obliczyć pochodne cząstkowe oraz pochodną (gradient) funkcji
marzenka: 1) f (x.y) = e2xy2−5
2) f (x, y, z) = cos2(xy) − z5x
11 maj 19:29
Jacek Karaśkiewicz:
1) f(x, y) = e
2xy2 − 5
| ∂f | |
| (x, y) = 2y2 • e2xy2 − 5 |
| ∂x | |
| ∂f | |
| (x, y) = 4xy • e2xy2 − 5 |
| ∂y | |
grad f(x, y) = (2y
2 • e
2xy2 − 5, 4xy • e
2xy2 − 5)
11 maj 19:44
Jacek Karaśkiewicz:
2) f(x, y, z) = cos
2(x⋅y) − z
5x
| ∂f | |
| (x, y, z) = 2⋅cos(x⋅y) ⋅ y ⋅ (−sin(x⋅y)) − z5 = ... |
| ∂x | |
| ∂f | |
| (x, y, z) = 2⋅cos(x⋅y) ⋅ x ⋅ (−sin(x⋅y)) |
| ∂y | |
grad f(x, y, z) = (2⋅cos(x⋅y) ⋅ y ⋅ (−sin(x⋅y)) − z
5, 2⋅cos(x⋅y) ⋅ x ⋅ (−sin(x⋅y)), −5xz
4)
11 maj 19:50
marzenka: dzięki :−)
11 maj 20:58