truskulowiec: Witam mam problem z raczej łatwym zadaniem, ale coś nie mam pomysłu.
Oto rysunek:
Poprowadziłem sobie x, i licząc z twierdzenia wyliczyłem
x2= 22 + 12 - 2*2*1 * cos 120
cos 120 = cos(180-60)= - cos 60 = -1/2
x2=4+1-4 * (-1/2)
x2=7
x=√7
No i dalej zbytnio nie wiem jak wyliczyć wysokość tych trójkątów, pozdrawiam
3 cze 18:36
Truskulowiec: *Rysunek
http://img170.imageshack.us/my.php?image=mataaaajk5.jpg
3 cze 18:37
Jakub: Masz dwa trójkąty i w każdym z nich znasz długości boków. Policz pola tych trójkątów ze
wzoru Herona na stronie
503
3 cze 19:29