dziedzina
dziedzina: Dziedzina funkcji:
y=3√(x+2)2− 3√x−2)2
20 paź 19:51
PuRXUTM: x∊R
20 paź 19:52
pigor: D=ℛ ...
20 paź 19:53
dziedzina: a granica tej funkcji?
20 paź 19:55
Krzysiek : Granice to policz metoda przez sprzezenie bo masz postac (√−√).
20 paź 20:29
dziedzina: tzn?
20 paź 20:59
Gustlik: Skorzystaj ze wzoru na a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2).
20 paź 22:22
Krzysiek : Gustlik juz CI napisal jak sa stopnia trzeciego TO tak (a−b) juz masz to teraz musisz pomozyc
to przez
| a2+ab+b2 | |
| i w liczniku dostanies a3−b3. a teraz bedzie juz latwiej.
|
| a2+aB+b2 | |
Natomiast jesli bedziesz mial pierwiastki kwadratowe to bedzie tutaj wzor a
2−b
2=(a−b)(a+b) i
| | a+b | |
tak samo mnozysz przez |
|
|
| | a+b | |
Z tego co jescze pamietam to ta metode stosuje sie jak masz postac (
√−
√, a−
√,
√−a} )
jesli jeszcze cos to koledzy dopisza .
20 paź 23:50