nie umiem pływać
Saizou : Znienawidzona optymalizacja:
Woda z dwóch węży może napełnić basen w ciągu 4 godzin. Jeśli każdy z nich byłby używany
oddzielnie, to napełnianie basenu mniejszym wężem zajęłoby o 6 godzin dłużej niż napełnianie
większym.
Jak długo trzeba napełniać basen mniejszym wężem?
20 paź 19:41
aniabb: 1/t + 1/(t−6)=1/4
20 paź 19:44
Saizou : a można widzieć skąd co się wzięło
20 paź 19:44
Saizou : dobra już wiem
20 paź 19:45
aniabb: zał t>6 odp t=12
20 paź 19:46
Mati_gg9225535: ja robilem na matematyce tak
| 1 | |
| − wydajność dłuższego węża |
| x | |
| 1 | |
| − wydajność krótszego węża |
| y | |
1−cała praca
w drugim równaniu uwzględniasz zależność między wydajnością 1 i 2 węża i masz do w=rozwiazania
ukladzik 2 rownan z 2 niewiadomymi
20 paź 19:56