wielomiany
kim: Dany jest wielomian W(x) = (m+3)x
2−2mx+m−1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których
suma kwadratów pierwiastków jest mniejsza od 3.
x
12+x
22 < 3
| 2m | |
| ... i co dalej? pomoże ktoś? |
| m+3 | |
20 paź 19:22
Saizou : 1o a≠0
2o Δ≥0
3o X12+x22<0
20 paź 19:23
aniabb: x12+x22 =(x1+x2)2 −2x1x2 = (−b/a)2−2c/a
20 paź 19:23
Saizou : poprawka
3o x12+x22<3
20 paź 19:24
Mati_gg9225535:
a
2+b
2 + 2ab = (a+b)
2
(a+b)
2−2ab=a
2+b
2
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2
20 paź 19:26
kim: @Saizou tak wiem, tyle tylko że jest to tylko część tego zadania, reszty nie pisałam bo sobie z
tym poradziłam więc nie pisałam tych założeń etc.
@aniabb dlaczego akurat tak? x12+x22 =(x1+x2)2 −2x1x2 = (−b/a)2−2c/a
dokładniej nie rozumiem dlaczego z tego x12+x22 robi się to (x1+x2)2 −2x1x2
20 paź 19:26
aniabb:
bo (a+b)2 =a2+2ab+b2
więc (a+b)2 −2ab=a2+b2
20 paź 19:31
Saizou : Mati ci to ładnie wytłumaczył
20 paź 19:31
20 paź 19:52
Saizou : | 4m2 | | 2m−2 | |
| − |
| <3 /*(m+3)2
|
| (m+3)2 | | m+3 | |
4m
2−(2m−2)(m+3)<3(m
2+6m+9)
2m
2−4m+6<3m
2+18m+27
−m
2−22m−21<0
−m
2−m−21m−21<0
m(−m−1)+21(−m−1)<0
(m+21)(−m−1)<0
m=−21 m=−1
zatem m∊(−∞:−21) u (−1:+∞)
20 paź 20:03