ciągi
PIOTR: Wyznacz x,jeśli liczby x,x+3,16 są 3 kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
20 paź 19:20
aniabb: (x+3)2=x*16
20 paź 19:21
Mati_gg9225535:
z definicji wyraz srodkowy do kwadratu jest rowny iloczynowi wyrazu który go poprzedza i który
jest po nim następny czyli:
(x+3)2=x*16
20 paź 19:22
PuRXUTM: a
3=a
1*q
2
a
2=a
1*q
a
1=a
1 
czyli z tego wynika że
| x+3 | | 16 | | a2 | | a3 | |
| = |
| czyli zapisałem że |
| = |
|
|
| x | | x+3 | | a1 | | a2 | |
dokończ, tylko pamiętaj o założeniach
20 paź 19:23