PROblem
TOmek: Dowieść,ze dla dowolnej liczby naturalnej n ≥ ......... zachodzi nierówność n
32≤2
n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1* sprawdzam dla n=....
2* Niech n bedzie taka liczba naturalne ,ze n
32≤2
n
udowodnie ,ze wowaczas (n+1)
32≤2
(n+1)
L=(n+1)
32=n
32(n+1)
32 ≤
| | ... | | ... | | ... | | ... | |
n32(1+ |
| + |
| + |
| ... |
| |
| | n | | n2 | | n3 | | n32 | |
−−−−−−−−−−
No i tak na wykladzie robilismy podobne przykłady lecz tam było np: np n
4≤2
n
to wiadomo dało sie rozpisac jak wyzej z pascala NEWTONA. Lecz tu jest lekki problem i
| | x | |
potrzebuje jakies popowiedzi by uzyskac sumę licznika by dostać postać n32(1+ |
| ) |
| | n | |