może mi to ktos wyjaśnić KROK PO KROKU :) DZIĘKUJĘ)
Daga: x(x2−1)−2(x+1)=(x+1)2(x−2)
20 paź 18:59
aniabb:
x(x−1)(x+1)−2(x+1) −(x+1)2(x−2)=0
(x+1)[x(x−1)−2 −(x+1)2(x−2)]=0
20 paź 19:04
PuRXUTM: przenosisz wszystko na jedną stronę
x(x2−1)−2(x+1)−(x+1)2(x−2)=0
x(x−1)(x+1)−2(x+1)−(x+1)2(x−2)=0
− zauważasz że w każdym "wyrażeniu, iloczynie" ( nie wiem jak to określić) pojawia się czynnik
x+1 więc wyłączamy go przed nawias
(x+1)[x(x−1)−2−(x+1)(x−2)]=0
x(x−1)−2−(x+1)(x−2)=x2−x−2−(x2−x−2)=x2−x−2−x2+x+2=0
czyli
(x+1)*0=0
0=0
czyli z tego wynika że co byśmy nie podstawili z x to i tak to równanie będzie prawdziwe
czyli x(x2−1)−2x(x+1)=(x+1)2(x−2) dla x∊R
20 paź 19:09