Równanie w zbiorze liczb zespolnych !
adam: z2+(5+5i)z+6+15i=0
20 paź 18:45
Krzysiek: policz Δ , a potem √Δ
20 paź 18:46
adam: Δ= −24−50i potem pierwiastek: √Δ: −24−50=a2−b+2ab
−24=a2−b2
−50=2ab
i z tego wyżej wychodzi mi równanie kwadratowe gdzie √Δ nie całkowite.
20 paź 18:51
adam: i nie wiem co dalej
20 paź 18:52
Krzysiek: mi wyszło:
Δ=−24−10i
20 paź 18:54
adam: a możesz podać mi ile u Ciebie równa się c ?
20 paź 18:54
adam: a= 1, b=5+5i, c=6+15i
20 paź 18:55
aniabb: mi też Δ=−24−10i
20 paź 18:56
Krzysiek: no tak
Δ=(5+5i)2 −4(6+15i) =25+50i−25 −24−60i =−10i−24
20 paź 18:57
adam: już wiem gdzie źle zrobiłem, (5+5i)
2 = 5
2 + 5*5i*2 + 5i
2
a ja zrobiłem (5+5i)
2 = 5
2 + 5i*2 + 5i
2
jestem idiotą!

Dzięki wielkie
20 paź 19:01