wyliczyć krótkie działanie
lilla:
20 paź 18:25
konrad: ale co z tym zrobić masz?
20 paź 18:34
lilla: obliczyć ie to wynosi
20 paź 18:35
pigor: ... , tu nie ma co wyliczać, no chyba, że chodzi ci o dziedzinę tego logarytmu
20 paź 18:36
aniabb: albo w treści jest dla x =...
20 paź 18:37
lilla: trzeba wyliczyć x
20 paź 18:40
aniabb: to co jest po =
20 paź 18:41
lilla: nic
20 paź 18:42
konrad:
20 paź 18:43
Krzysiek: może znaleźć funkcję odwrotną trzeba...?
20 paź 18:45
aniabb:
3x
2+1 = e
nic *(2x
2−2)
3x
2+1 − e
nic *(2x
2−2)=0
równanie kwadratowe..delta x1 i x2
20 paź 18:46
pigor: ... słowa "wyliczyć krótkie działanie" to są twoje słowa , a jakie jest polecenie , czyli
dokładna treść zadania (problemu) , bo ja widzę tu logarytm naturalny ln i jedynie co da
się zrobić to :
| | 3x2+1 | |
ln |
| =ln(3x 2+1)−ln(2x 2−2) i koniec  , gdzie |
| | 2x2−2 | |
2x
2−2>0 ⇔ |x|>1 ⇔ x∊(−
∞;−1)U(1:+
∞)... i tyle
20 paź 18:53