liczby rzeczywite
kajtek: ZAD. Ile jest równa liczba:
[(1+√5)2 − (1−√5)2]2
ZAD. Najprostszą postacią wyrażenia: √5−2√6 * √5+2√6 jest ? Oblicz.
ZAD. Liczba (26)7 : 813 jest równa:
a)20
b)23
c)(14)29
d)(14)0
Wyjaśnij dlaczego wybrałeś jedną z podanych możliwości.
ZAD. Liczbę 4,2 * 10−6 można zapisać w postaci:
a)0,042 * 10−3
b)42 * 10−7
c)0,000042
d)0,00000042
Wyjaśnij dlaczego wybrałeś jedną z podanych możliwości.
ZAD. Jakim procentem liczby 1,8 jest wartość wyrażenia:
3√64−(√7−2)(√7+2)(0,75)−2+(−1,5)−2
w mianowniku powyższego wyrażenia jest napisane: (0,75)−2+(−1,5)−2 a w liczniku :
3√64−(√7−2)(√7+2)
20 paź 18:16
+-: możesz napisać czego nie rozumiesz w tych zadaniach
20 paź 18:45
PuRXUTM: lol kajtek dużo tego − nic z tego nie umiesz ?
20 paź 18:46
kajtek: hmm mam trudność z tym co trzeba robić pierwsze, bo jak jest dużo elementów to zawsze mi się
pokręci i wynik mi się nie zgadza
20 paź 18:50
loitzl9006:
pierwsze − rozpisz (1+
√5)
2 i (1−
√5)
2 ze wzoru skróconego mnożenia − coś się skróci w
nawiasie.
drugie − zauważ, że 5−2
√6=(
√3−
√2)
2 i 5+2
√6=(
√3+
√2)
2. Wykorzystaj własność
√a2=|a|
trzecie − w tej potędze dwójki skorzystaj z własności (a
b)
c=a
b*c, a 8 przedstaw jako 2
3 i
ta sama własność (a
b)
c=a
b*c. A jak już mamy dzielenie potęg o tych samych podstawach (2),
to wykładniki odejmujemy: a
b : a
c = a
b−c.
Odp. b jest prawdziwa
czwarte − skorzystaj z tego, że 4,2 = 42 * 10
−1
Też odp b
| | 9 | |
piąte − 1,8 = |
| to 100% |
| | 5 | |
| 3√64−(√7−2)(√7+2) | | 4−(7−4) | |
| = |
| = |
| 0.75−2+(−1.5)−2 | | | |
i na krzyż:
20 paź 18:52
PuRXUTM: może zacznijmy od pierwszgo− nie będe rozwiązywał tylko dawał wskazówki. Mam nadzieje że nie
przepisujesz bezmyślnie.
Dobra w pierwszym skorzystaj ze wzoru (a−b)2=a2−2ab+b2 gdzie a=(1+√5)2 a b=(1−√5)2
20 paź 18:52
kajtek: najpierw spróbuję zrobić sobie na kartce
20 paź 18:55