matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje odwrotne
student:
pomóżcie !
wyznacz funkcję odwrotną do podanej: x
2
−3x+5 dla x<
3
2
20 paź 17:44
student:
proszę !
20 paź 18:00
Krzysiek:
3
11
y=x
2
−3x+5=(x−
)
2
+
2
4
11
3
y−
=(x−
)
2
4
2
3
√
y−11/4
=|x−
|
2
3
3
3
dla x<
,|x−
| =−(x−
)
2
2
2
3
czyli:
√
y−11/4
=−(x−
)
2
3
x=−
√
y−11/4
+
2
20 paź 18:06
student:
dlaczego (x−
3
2
)
20 paź 18:20
student:
rozumiem, rozumiem − postać kanoniczna
dzięki wielkie za rozwiązanie
20 paź 18:48