liczby rzeczywiste
kajtek: Oblicz wartość liczbową wyrażenia:
3√−11116 * 3√2
Oblicz:
13 − 0,(3)
−√3 + 179
423 − 4√3116
−22
(0,1)−3
(12)10
(−2)−4
1√2
Wiadomo, że x0,1205=6 Wtedy ile równa się x0,3615 Oblicz.
Oblicz wartość wyrażenia (7−0,7 : 725 * 7−0,9)12
20 paź 17:42
PuRXUTM: | | 11 | | 27 | | 27 | | 3 | |
a) p3{−1 |
| * 3√2 = 3√(− |
| *2=3√− |
| =− |
|
|
| | 16 | | 16 | | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b) |
| −0,(3)= 0 bo |
| =0,(3) co można łatwo udowodnić
|
| | 3 | | 3 | |
x=0,33333333...
10x=3,3333333...
9x=3
c) chyba nic nie da się z tym zrobić, może źle przepisałeś c.d.n.
20 paź 18:08
PuRXUTM: sory za niewyraźny zapis w a) ale mam nadzieję że rozszyfrujesz o co mi chodziło
20 paź 18:09
PuRXUTM: | | 2 | | 2 | | 2 | | 7 | | 2 | | 1 | |
4 |
| −4√3(1/16)}=4 |
| −4√49/16=4 |
| −4 |
| =4 |
| −7=−2 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
20 paź 18:22
kajtek: cztery pierwsze przykłady z drugiego polecenia "oblicz" należą do takiego polecenia dokładnie:
"Liczbą większą od zera jest liczba" i trzeba jedną wybrać, a napisałem oblicz bo nie wiem w
jaki sposób obliczyć właśnie np ten przykład o którym napisałaś/łeś , ale sprawdziłem i dobrze
jest zapisany
20 paź 18:25
PuRXUTM: −2
2=−4
0,(1)
−3=10
3=1000
| | 1 | | 1 | |
{ |
| }10=U{1}{210= |
|
|
| | 2 | | 1024 | |
20 paź 18:27
PuRXUTM: @ kajtek no to wiele zmienia

−
√3≈−1,73
| | 7 | |
1 |
| ≈1,(7) czyli 1,7777...
|
| | 9 | |
20 paź 18:33
PuRXUTM: x0,1205=6
x0,3615=x3*0,1205=(x0,1205)3
(x0,1205)3=63=216
20 paź 18:36
PuRXUTM: (7
−0,7 : 7
0,4 * 7
−0,9)
1/2=(7
−0,7−0,4 *
7
−0,9)
1/2=(7
−1,1*7
−0,9)
1/2=(7
−1,1+(−0,9))
1/2=(7
−2)
1/2 =
20 paź 18:44