| 3 | 2 | |||
szansa że wylosujesz białą jest równa | , w drugim | (bo zostały tylko dwie białe), | ||
| 6 | 5 |
| 1 | ||
w trzecim | ||
| 4 |
| 3 | 2 | 1 | 1 | |||||
Szukane prawdopodobieństwo wynosi | * | * | = | |||||
| 6 | 5 | 4 | 20 |
| ||||||||
Jedziemy z kombinacji. Wszystkich kul jest 6, wybieramy 3, więc możemy je wybrać na | =20 | |||||||
| ||||||||
Teraz zdarzenia sprzyjające: musi być jedna biała z trzech, a więc | , jedna czarna z | |||||||
|
| |||||||||||||||
dwóch | i jedna zielona | |||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
Zdarzeń sprzyjających będzie | * | * | = 3*2=6 | |||||||||||||||||||||
| 6 | 3 | |||
P= | = | |||
| 20 | 10 |