matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
klaudia:
5
x+2
* 7
2x+4
= 21
x+2
5
x+2
*(7
x+2
)
2
− 7
x+2
* 3
x+2
= 0 i nie wiem jak to dalej rozwiązać
20 paź 17:32
aniabb:
x=−2
20 paź 17:34
aniabb:
5
x+2
*(7
x+2
)
2
= 21
x+2
5
x+2
*49
x+2
= 21
x+2
245
x+2
= 21
x+2
245
x+2
=1
21
x+2
20 paź 17:36
aniabb:
245
245
(
)
x+2
=(
)
0
21
21
x+2=0
20 paź 17:37