Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej.
Adam: Udowodnij stosując zasadę indukcji matematycznej.
Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć czy część zaznaczona na zielono i dalsza za znakiem = jest
poprawna ?
| | n(n+1) | |
13+23+33+...+n3=[ |
| ]2 |
| | 2 | |
np n=2
1.
L=1
3+2
3=9
2. Założenie
| | n(n+1) | |
Z: 13+23+33+...+n3=[ |
| ]2 |
| | 2 | |
Teza
| | (n+1)(n+1+1) | |
T: 13+23+33+...+n3+(n3+1)=[ |
| ]2 |
| | 2 | |
20 paź 17:29
aniabb: tak
20 paź 17:30
Adam: a mógłby mnie ktoś dalej poprowadzić jak to zrobić ?
dla sprostowania chciałbym dodać ze powinno być 13+23..... a nie jak napisalem
13+23+33
20 paź 17:35
aniabb: nie ma znaczenia ile wyrazów ciągu napiszesz...
dalej z założenia podstawiasz ułamek zamiast 13+23+33+....+n3
20 paź 17:45
aniabb: będzie
| | n(n+1) | |
( |
| )2 + (n+1)3 = i liczysz |
| | 2 | |
jednak miałeś źle..na zielono powinno być n
3 +(n+1)
3
20 paź 17:47
Mila: Teza powinna być;
T:
| | (n+1)(n+2) | |
13+23+33+.........+n3+(n+1)3=( |
| )2 |
| | 2 | |
| | n2*(n+1)2 | |
= |
| +(n+1)3=wyłączam (n+1)2 |
| | 4 | |
| | (n+1)2*(n+2)2 | | (n+1)(n+2) | |
= |
| =[ |
| ]2=P |
| | 4 | | 2 | |
cnw
20 paź 17:57
Adam: nie ogarniam tego
| | n(n+1) | |
i skąd się wzięło ( |
| )2+(n+1)3 |
| | 2 | |
20 paź 17:58
Adam: Mila wielkie dzięki jeszcze raz

a co to "cnw" ?
20 paź 17:59
aniabb: z założenia podstawiasz ułamek zamiast 13+23+33+....+n3
więc zostało (−−−−)2 +(n+1)3
20 paź 18:01
Mila: co należało wykazać

Powodzenia.
20 paź 18:02
Adam: wybaczcie, ale nie moge pojąć jeszcze jednego

jak wylaczyc to (n+1)
2 i skąd się wzięło
| | n2 | | n2+4n+4 | |
(n+1)2*( |
| +n+1)=(n+1)2* |
| |
| | 4 | | 4 | |
20 paź 18:15
Adam: pomoże ktoś ?
20 paź 18:27
aniabb: tak jak byś miał a*b + c*b = b(a+c)
20 paź 18:31
aniabb: w nawiasie z pierwszego ułamka zostało n2/4 a z drugiego n+1
20 paź 18:32
aniabb: potem do wspólnego mianownika a/4+b =(a+4b)/4
20 paź 18:33
Adam: Dzięki za jasne wytłumaczenie

staram się wypełnić ogromną dziurę matematyczną w mojej głowie
21 paź 08:34