liczby rzeczywiste, pierwiastki,wyrażenie,potęgi
dyciaaaaa: Proszę o pomoc.
Zapisując wyrażenie 3√9 * 6√81 w postaci potęgi 3 otrzymamy :
20 paź 17:17
dyciaaaaa: proszę o wytłumaczenie skąd się co bierze dokładne. bo wiem że z pierwszego wyjdzie 3 ale to 2
za bardzo nie rozumiem jak rozłożyć.
20 paź 17:18
Eta:
...= 91/3*811/6=(32)1/3*(34)1/6=32/3*34/6=32/3*32/3= 34/3
20 paź 18:09
Krzysiek : Alez z pierwszego nie wyjdzie CI 3 bo to nie jest pierwiastek kwadratowy tylko stopnia
trzeciego
Nie masz √9 tylko 3√9
W jednym i drugim zastosuj wzor n√a=a1/n a potem (an)m=an*m
9=32 a 81=34
20 paź 19:26