jakiej wartosci parametr
agnieszka28: dla jakiej wartosci parametr a prosta x+4y−9=0 jest prostopadla do prostej (6a+1)x+y−8=0 a dla
jakiego jest rownolegla
20 paź 17:04
Mati_gg9225535:
to x+4y−9=0 równanie i to (6a+1)x+y−8=0 równanie
| | 1 | |
przedstawiasz w postaci y=ax+b potem przyrównujesz kolejno i jesli w pierwszym a=− |
| to |
| | 4 | |
równoległe jest wtedy gdy mają takie same wspolczynniki kierunkowe, a zeby byla prostopadła ta
| | 1 | |
druga to a przekształcasz w ten sposób − |
| czyli minus odwrotność z a w tym przypadku 4 |
| | a | |
20 paź 17:11