Orientuje się może ktoś..
ehh: Witam!
Orientuje się ktoś jaką metodą zamieniono −2129,92 * 102 na −1,625 * 217?
Kurcze noo
20 paź 16:53
ehh: tam jest 217
20 paź 16:53
aniabb: −2129,92 * 102 =−212992 =−212992/1024 *210 =−208*210=−208/128 *217 =−1,625 *217
20 paź 16:57
ehh: a skad akurat wiedzialas, zeby dzielic najpierw przez 1024 a potem przez 128?
20 paź 16:58
aniabb: bo na pamięć znam potęgi 2 tylko do 10
20 paź 16:59
aniabb: możesz podzielić od razu przez 217
20 paź 17:00
ehh: a jaki jest sposób na zamianę jakiejkolwiek liczby na notacje z podstawą 2 ?
20 paź 17:05
ehh: jakiś uniwersalny, w sensie mam liczbe np. 6569292 i chce ją zamienic na notacje z podstawą 2.
w przypadku 10 to sobie tylko przesuwam przecineczki a w przypadku 2 juz nie jest tak prosto..
20 paź 17:06
aniabb: 
jak wyżej
20 paź 17:06
aniabb: znasz typowe czyli 2 do 10 20 30 i wiesz w którym zakresie jesteś

.. i strzelasz
20 paź 17:08
ehh: nie bo jak tę liczbę z mojego pierwszego przykładu co podałem, co mi rozpisałaś podziele przez
1024 to mi wyjdzie 208 a jak tę liczbę 6569292 podzielę przez 1024 to mi wyjdzie 6415.324219
20 paź 17:09
aniabb: to jeszcze raz dzielisz czyli około 6 *220
20 paź 17:10
aniabb: to 10
3 to około 2
10 ..
20 paź 17:11
ehh: nie rozumiem.
Muszę ją doprowadzić do postaci 1,xxxx * 2x
20 paź 17:11
ehh: i najlepiej, jeżeli umiesz to jakbyś mi mogła krok po kroczku wyjaśnić co i jak ..
20 paź 17:12
aniabb: zamieniasz liczbę na zapis z potęgą 10 i każde 3 w wykładniku to 10 dla dwójki więc wiesz przez
ile podzielić i potem już tylko precyzujesz
20 paź 17:18
ehh: czyli bedzie 6,569292 * 106 , tak? wtedy to jest 6,569292*22o tak?
20 paź 17:20
ehh: ale ja mam miec na poczatku 1 a nie 6..
20 paź 17:21
aniabb: np 7562148652 to ok 7*109
109 to około 230
więc liczbę dzielisz przez 230
i masz 7,042 *230 więc dzielisz jeszcze przez 4 i masz 1,760*232
20 paź 17:22
ehh: a pozatym ta liczba wyjdzie duzo wieksza od tej pierwotnej.
20 paź 17:22
ehh: aha dobra spróbuje
20 paź 17:23
aniabb: myślę że potęgi 2 w takim zakresie to znasz
jak masz 6 to dzielisz przez 4 jeszcze
20 paź 17:23
ehh: czyli moja liczba to moze byc 1,5 x 2
22 tak?
20 paź 17:32
ehh: 222
20 paź 17:32
aniabb: tak
20 paź 17:32
ehh: ale wyjdzie o kilkaset tysiecy mniejsza od tej oryginalnej. czy tak moze byc?
20 paź 17:34