Znajdź rząd macierzy sprowadzając ją do postaci bazowej
Ola: Mam problem z określeniem rzędu macierzy przez sprowadzanie jej do postaci bazowej. Nie widzę
tego, jak powinnam dodawać, mnożyć wiersze, by uzyskać dobry wynik.
Prosze o pomoc!

1 −1 2 −1
A= 0 2 −2 4
2 0 3 3
20 paź 16:44
Godzio:
w
3 − w
1
1 −1 2 −1
0 2 −2 4
0 1 1 4
1 −1 2 −1
0 2 −2 4
0 0 2 2
r(A) = 3
20 paź 16:47
Ola: ale tam gdzie napisałes w3−w1 w ostatnim wierszu powinno być: 1 1 1 4
20 paź 16:55
Ola: proszę pomóżcie
20 paź 20:14
aniabb: to w3−2w1
20 paź 20:16
Ola: to bedzie:
1−1 2 −1
0 2 −2 4
0 2 −1 5
dalej mi nic nie wychodzi
20 paź 20:26
aniabb: teraz w2/2
a potem w1+w2 oraz w3−2w2
20 paź 20:29
Ola: wyszło mi w końcu coś takiego
1 −1 2 −1
0 1 0 3
0 0 1 1
dobrze?
20 paź 20:29
Ola: czy wynik musi byc taki sam? tzn, jakie bym operacje nie robila to musi wyjsc to samo? czy
chodzi o to by był po prostu dobry rząd a nie cyferki?
20 paź 20:34
aniabb: zaczęłam rozwiązywać...
wystarczy zrobić:
a b c d
0 e f g
0 0 g h
czyli zera poniżej przekątnej
20 paź 20:39
Ola: ok,ale te literki b c d e f g itd, mogą wyjść inne mi i inne Tobie, byleby rząd się zgadzał,
tzn te zera poniżej przekątnej?
20 paź 20:40
aniabb: tak
Praktyczną metodą obliczania rzędu macierzy jest metoda Gaussa, gdzie należy za pomocą operacji
elementarnych sprowadzić macierz do macierzy schodkowej. Wówczas wszystkie niezerowe wiersze
są liniowo niezależne i można łatwo odczytać rząd macierzy. Stopień macierzy jest wtedy liczbą
znaczących równań tego układu, czyli liczbą schodków.
20 paź 20:41
Ola: a no to dobrze

tylko czasem mam problem, bo nie wiem co do czego dodac, co odjąc itd, nie widze tego i wtedy
zajmuje mi to tyle czasu, że szkoda gadać.. w środe mam kolokwium, ale kiepsko to widzę
20 paź 20:44
Ola: hmm a możesz mi powiedziec jeszcze dlaczego w tym przykładzie ma wyjść rząd = 2
1 −1 0 2 3
−1 2 1 0 2
0 1 1 2 5
1 0 1 4 8
i wyszło mi:
1 −1 0 2 3
0 1 0 2 5
0 0 1 0 0
to wychodzi mi rząd 3
20 paź 20:48
aniabb: ten na dole ma za dużo zer nie jest schodkiem
20 paź 20:54
Ola: ale te zera są po 1.. czyli jak po 1 są dwa zera albo więcej to się nie liczy?
20 paź 21:00
Ola: dobra, juz wyszło

Dziekuje raz jeszcze wszystkim za pomoc!
20 paź 21:17
aniabb: się nie liczy
20 paź 21:17
aniabb: ja tam i tak wolę wyznacznikami
20 paź 21:18
Ola: ja tez, ale niestety mam takie zadanie, gdzie mam rozwiazac to w taki a nie inny sposob
20 paź 21:45