
| 1 | a2√3 | ||
a*h= | * 4 = a2√3 | ||
| 2 | 4 |
| 7 | ||
√(a/2)2+(2a√3)2 = √a2/4 + 12a2 = | a | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
zatem pole ściany bocznej to | a*h = | a*2a√3 = √3a2 | ||
| 2 | 2 |
| x2+x2−a2 | a2 | |||
Z tw. cosinusów w ΔBEC cosγ= | = 1−2 | |||
| 2x*x | x2 |
| a*h | a2√3 | |||
Z treści zadania: P(ściany ABW)= | = 4* | ⇒ h= 2a√3 | ||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
dla tej samej ściany: | b*x= | a*h ⇒ bx= a*h | ||
| 2 | 2 |
| a | ||
z tw. Pitagorasa wΔDBW: b2= ( | 2+h2 | |
| 2 |
| a2 | 49 | 7 | ||||
b2= | +12a2⇒ b2= | a2 ⇒ b= | a | |||
| 4 | 4 | 2 |
| 7 | 4a√3 | |||
zatem: bx=ah ⇒ | ax= a*2a√3 ⇒ x= | |||
| 2 | 7 |
| 48a2 | ||
to x2= | ||
| 49 |
| a2 | ||
cosγ= 1− | = ...............dokończ i otrzymasz | |
| 2x2 |
| 47 | ||
cosγ = | ||
| 96 |