PRZEBIEG ZMIENNOŚCI FUNKCJI
Marta!: PRZEBIEG ZMIENNOŚCI FUNKCJI
do obliczenia:
−dziedzina
−własności okresowość, parzysta, nie parzysta, przecięcie osi (y=0−−>x=?; x=0−−>y=?), granice
y=3x(x−2)x+4
20 paź 16:01
Godzio:
Z którą rzeczą sobie nie radzisz ?
20 paź 16:03
Marta!: dziedzina spoko, parzystość i nieparzystość też, ale reszta czarna magia ;x
20 paź 16:06
Godzio:
Przecięcie z osiami też czarna

?
20 paź 16:06
Godzio:
I jakie granice ? (na krańcach dziedziny, czy w + i − nieskończoności, a może tu i tu)
20 paź 16:07
Marta!: no przecięcie też ogarniam; D
20 paź 16:09
Marta!: wgl nie wiem jak się granicę oblicza więc nie pytaj
20 paź 16:10
Godzio:
| | 3 * 0(0 − 2) | |
x = 0 to y = |
| = 0 |
| | 0 + 4 | |
| | 3x(x − 2) | |
y = 0 to 0 = |
| ⇔ 0 = 3x(x − 2) ⇔ x = 0 lub x = 2 |
| | x + 4 | |
20 paź 16:10
Godzio:
No to liczę:
| | 3x(x − 2) | | 3 * 4(4 − 2) | |
limx→−4+ |
| = |
| = ∞ |
| | x + 4 | | 0+ | |
| | 3x(x − 2) | | 3 * 4(4 − 2) | |
limx→−4− |
| = |
| = −∞ |
| | x + 4 | | 0− | |
| | 3x(x − 2) | |
limx→±∞ |
| = ±∞ |
| | x + 4 | |
Proponuję wziąć się za naukę, bo to są najprostsze rzeczy na studiach
20 paź 16:13
Marta!: dziękuję bardzo, a te przecięcia mógłbyś też jednak obliczyć?
20 paź 16:17
Godzio:
Przecież obliczyłem

(0,0) (2,0)
20 paź 16:25
Marta!: A no tak sorry

dzięki ; D a jak bd w tym przypadku z monotonicznością?: D funkcja rośnie od
1 do +nieskończoności a maleje od −nieskończoności do 1?
20 paź 16:36
Godzio:
To już przez pochodne trzeba

, nie mam sił już liczyć, ale możliwe
20 paź 16:38