:)
asdf: @aniab
Witaj, jak jeszcze pamiętasz te laboratorium co robiłem na temat spadającej kulki w rurce,
wypełnionej lepką cieczą. Dostałem podpowiedzi od starszych roczników, mówili, że mogą być
takie pytania:
Jakie siły działają na kulkę pod kątem 10o, a jakie pod kątem zerowym (względem pionu)?
Według mnie: siła wyporu, siła oporu cieczy, siła kulki.
Dlaczego kulka po dostatecznie długim czasie porusza się ruchem jednostajnym?
20 paź 15:00
aniabb: a byłam na seminariom z chłopakami od puszczania kulek....

zaraz poszukam
20 paź 15:03
aniabb: Całość jest nachylona pod kątem ok. 10° do pionu, aby ustabilizować pozycję kulki względem
rurki.
20 paź 15:08
aniabb: nie ma pojęcia siła kulki ... siła grawitacji jak już
20 paź 15:08
asdf: chciałem napisać: masa kulki
20 paź 15:09
asdf: Gdyby nie było to nachylone pod kątem 10o to kulka znajdująca się w środku mogłaby skręcać na
prawo i lewo na wskutek innych sił działających na wiskozymetr. Np. ktoś przejdzie obok,
szturchnie ławkę (na ktorym jest wiskozymetr), jest większe prawdopodobieństwo błędów
pomiarowych, o to chodzi?
20 paź 15:12
aniabb: a kulka jest dużo mniejsza od rurki? pamiętasz?
20 paź 15:13
asdf: chodzi o średnice? Kulka ma z 2 cm srednicy, a rurka moze z 2,5−3cm
20 paź 15:14
asdf: Jakim ruchem porusza się ta kulka? Na początku jest ruch jednostajny prostoliniowy, pozniej
ruch przyspieszony prostoliniowy czy jaki?
20 paź 15:18
aniabb: no to jakby nie było nachylone to kulka by się obijała o ścianki rurki .. bo konwekcja i
fluktuacja miałyby wpływ przy tej symetrii
20 paź 15:18
aniabb: na początku ruch jednostajnie przyśpieszony potem jednostajny
bo siły oporu zależą do prędkości..rozpędza się aż siły oporu zrównoważą grawitację
20 paź 15:19
asdf: siła oporu zależy od prędkości i gęstości cieczy tak?
20 paź 15:20
asdf: od prędkości kulki i gęstości cieczy*?
20 paź 15:20
20 paź 15:21
asdf: Czytałem. Z szacunku do osoby, która mi pomaga staram się pierw coś samemu
wywnioskować/doczytać, dopiero później korzystać jeżeli to konieczne

Siła oporu zależy od
prędkości, objętości, masy, kulki i gęstości cieczy? Tak jak odpowiem to będzie dobrze?
20 paź 15:23
aniabb: jedynie prędkość się zmienia..lepkość cieczy i promień kuli stałe
20 paź 15:23
asdf: ok dzięki
20 paź 15:25
aniabb: objętość absolutnie nie ma wpływu..tylko kształt czoła natarcia
20 paź 15:25
aniabb: masa tez nie gra roli..
20 paź 15:25
aniabb: Pomiar polega na wyznaczeniu prędkości opadania w badanej cieczy kulki. W reowiskozymetrze
kulka połączona jest z dźwignią obciążoną ciężarkiem o regulowanym położeniu.
ciężarek służy do skompensowania siły wyporu cieczy. Jego położenie ustala się przy
nieruchomej kulce.
W rezultacie prędkość ruchu kulki w cieczy zależy tylko od siły oporu ośrodka
a wyznaczenie tej siły umożliwia wyznaczenie współczynnika lepkości danej cieczy ze wzoru
Stokesa.
Innym rodzajem reowiskozymetru jest wiskozymetr Höpplera.
20 paź 15:30
asdf: Nie bardzo rozumiem, czyli jeżeli wieksza mase ma ciezarek, tym wolniej kulka spada czy na
odwrot?
20 paź 15:51
aniabb: to znaczy że na kulkę (jak gdyby) nie działa siła wyporu
20 paź 15:55
asdf:

Siła wyporu równa jest masie tego ciężarka, który swoją masą zastępuje siłę wyporu (przez
działanie grawitacyjne) przez co w niewielkim stopniu utrudnia opadanie kulki
20 paź 15:58
aniabb:
20 paź 16:03
20 paź 16:05
20 paź 16:06
asdf: dziękuję

z takim przygotowaniem to wstyd dostać czwórkę....Dziękuję za Twoją pomoc
20 paź 16:08
aniabb: nie ma sprawy

odpracujesz w polu
20 paź 16:10
asdf: nom, za 5 lat jak będę umiał troche wiecej stworze gre, sprzedam, a za te pieniadze wynajme
kopacza, ktory skopie, wychaka i wszystko co mozliwe w polu (na dzialce)
20 paź 16:16
aniabb: ucz się szybko, bo ja mam jeszcze 2 symulacje do napisania na już
20 paź 16:24
asdf: A z ciekawości, to jakie studia skończyłaś

?
20 paź 16:27
aniabb: PW
20 paź 16:30
asdf: Informatyke?
20 paź 16:32
aniabb: chemię
20 paź 16:32
asdf: Chemie? Przeciez tego nie da sie naumiec
20 paź 16:33
aniabb: po Technikum Chemicznym... gdzie przez 5 lat chemii było po 12h.. spoko
20 paź 16:34
asdf: 
To wtedy nie problem, ale mój przypadek jest trochę gorszy − 2 lata fizyki, 0 nauki −
nauczyciel szedl na emeryture to juz mu sie nic nei chcialo, pozniej 2 lata przerwy i teraz
studia...fizyka na poz. rozszerzonym
20 paź 16:38
aniabb: ech fizycy...współczuję.. nie da się ich słuchać..
20 paź 16:40
asdf: Dokładnie, jeszcze mam taki przypadek, że:
na matematyce − analiza (od liczb zespolonych)
fizyka − pierwszy wykład: wektory, iloczyn skalarny itd...
drugi wykład: pochodne
trzeci wykład: całki
Progres wiedzy od pazdziernika = 0
Może to co się doczytałem robiąc te laborki, na pewno pomagają w nauce, bo się samemu trzeba
douczać i to więcej pomaga jak ktos ma tłumaczyc w tlumie 300 osob
20 paź 16:44
aniabb: wykładowca nie tłumaczy..on tylko opowiada czego masz się nauczyć ..uczyć się musisz sam albo
na ćwiczeniach
20 paź 16:50
aniabb: nie miałeś jeszcze takiego co 1 ręką pisze a drugą wyciera?
20 paź 16:53
Trivial: asdf, musisz przetrwać.

Materiał z fizyki ma to do siebie, że jest coraz bardziej
nieintuicyjny, więc radzę dobrze zacząć.
20 paź 16:56
aniabb: oj tam..zawsze można się przenieść na coś normalnego
20 paź 16:58
Trivial: Nie ma takiego rezygnowania!
20 paź 17:06
aniabb: jak już wybrał niech ciągnie.. bo najgorsze to przerwy,,ciężko się wraca
20 paź 17:09
asdf: Nie poddam się tak łatwo

Dzisiaj chociażby wektory ogarne

Dobrze, że mam filmiki z
etrapez
20 paź 17:35
aniabb: jakby co pytaj

mam dziś luz .. jutro biegam cały dzionek
20 paź 17:38
asdf: Jedną ręką pisze, a drugą zmazuje − z tym się nie spotkałem, ale w przypadku slajdów:
W − wykładowca, S − studenci
W: Przepisaliście?
S: Nie
W: To lecimy dalej
20 paź 17:39
asdf: @aniabb
Wrócę koło 20, będziesz? Muszę trochę odpocząć od nauki..a piłka kopana jest dobrym sposobem
20 paź 17:40
aniabb: no tak..to nie te czasy z kredą ..teraz slajdy ..
20 paź 17:40
aniabb: pewnie będę..nie widać że jestem nałogowcem matematycznym
20 paź 17:41
asdf: Dla mnie takie określenie w żaden sposób nie jest ubliżeniem

Więc mi to nie przeszkadza w
ogóle (ja też lubię posiedzieć przy matematyce, a zdarza się, że nie zjem nawet obiadu

)
20 paź 17:44
Trivial:
asdf, przepisywanie slajdów nie ma sensu. Lepiej jest skupić się na zrozumieniu co jest na
nich napisane. Nie zmienia to faktu, że wykłady składające się tylko ze slajdów powinny być
zakazane ze względu na niską wartość merytoryczną.
20 paź 17:45
asdf: Powinny być ukrócone do minimum − używane w sytuacjach, gdzie slajd jest wskazany..np. do
rysunków technicznych, elektroniki... Na przykład do matematyki nie widzę sensu używania tego.
Dobrze, że chociaż wykładowca z analizy
zabrania robienia notatek na komputerze. Chyba
wie co skuteczne
20 paź 17:47
Trivial:
Elektroniki? Ciekawe w jakim celu... Same slajdy spisują się dobrze tam, gdzie materiał jest
dosyć prosty, czyli w przybliżeniu nigdzie.
20 paź 17:55
aniabb: na wykładach ze statystyki .. niezastąpione
20 paź 17:57
asdf: aniabb, jestes?
20 paź 22:13
aniabb: właśnie miałam iść spać
20 paź 22:16
aniabb: ale nałóg wygrał i ostatni rzut oka na forum zrobiłam
20 paź 22:17
asdf: Kulka na początku porusza się ruchem przyspieszonym. Im większa prędkość tym większa jest siła
lepkości. Efekt jest taki, że kulka coraz wolniej przyspiesza, a w pewnym momencie jest już to
ruch jednostajny prostoliniowy.
V1 − prędkość początkowa
V2 − prędkość końcowa
Wynika zatem, że V2 > V1, dobrze rozumiem?
20 paź 22:18
asdf: Czy to jest tak, że po prostu siła lepkości jest coraz większa od siły ciężkości, w pewnym
momencie siła ciężkości jest taka sama jak siła lepkości. Wtedy zgodnie z zasadą pierwszej
dynamiki Newtona: jak sie siły równoważa to ciało jest w spoczynku lub porusza się ruchem
jednostajnym?
20 paź 22:27
aniabb: oba tak
20 paź 22:30
asdf: W końcu zrozumiałem. Wydaje się to śmieszne, ale nie rozumiałem tego na początku...
20 paź 22:33
aniabb: uff
20 paź 22:34
asdf: Współczynnik lepkości określa jak bardzo połączone są 'jednostki/ladunki' w cieczy? Jaką trzeba
użyć siłę, aby przez nie się 'przedrzeć'?
20 paź 22:40
aniabb: może być
20 paź 22:49
asdf:
N − siła z jaką trzeba działać, aby nadać ciele(?) o masie 1 kg przyspieszenie równe 1 m/s.
Czyli:
kg − masa
m − metr
s − czas
Czyli czym jest współczynnik lepkości? tak łopatologicznie?
20 paź 22:50
asdf:
| | 2 kg | |
Jeżeli ciało o masie 2 kg pokonuję drogę 3 metra w ciągu 4 sekund, czyli η = |
| |
| | 12 | |
η = 1/6
Natomiast jeżeli lepkość cieczy jest równa 1/3, to te same ciało o wadze 2 kg pokona odległość
3 metrów:
6kg = czas * 3m
czas = 6kg/m
czas = 2 sekundy
Dobrze rozumiem?
20 paź 22:57
aniabb: ciału ..

Zgodnie z laminarnym modelem przepływu lepkość wynika ze zdolności płynu do przekazywania pędu
pomiędzy warstwami poruszającymi się z różnymi prędkościami.
łopatologicznie to jak mocno jedne warstwy ciągną kolejne ..czyli jak są ze sobą sklejone
20 paź 22:57
aniabb: takiej zabawy na jednostkach jeszcze nie uskuteczniałam..ale wszystko dozwolone by się nauczyć
;>
20 paź 22:58
asdf: A zadanie na jednostkach jest dobrze?
20 paź 23:02
aniabb: żeby było dobrze to po 1/3 powinna być jednostka
20 paź 23:04
asdf: Ok, dzięki za wskazówkę
20 paź 23:05
aniabb: powodzenia
20 paź 23:11
asdf: dzięki
20 paź 23:11
asdf: Współczynnik η jest równy liczbowo takiej sile działającej na jednostkę powierzchni,
która jest niezbędna do utrzymania jednostkowej różnicy prędkości pomiędzy dwiema równoległymi
warstwami cieczy, odległymi od siebie o jednostkę długości
określa niezbędną siłę do utrzymania różnicy prędkości między dwiema równoległymi warstwami
cieczy, odległymi od siebie o jednostkę długości.
określa jaką siłę trzeba użyć, aby, np. pierwsza warstwa miała prędkość = 7 m/s, druga 5m/s, a
trzecia 3 m/s, czwarta 1 m/s, piąta 0..Każda z warstw jest od siebie oddalona co 2 mm. Wynika
z tego, że w odległości 8 mm od kulki warstwy się już nie poruszają. Dobrze?
20 paź 23:23
aniabb: o jak ładnie ...
20 paź 23:36
asdf: a dobrze?
20 paź 23:43
aniabb: tak
20 paź 23:47
asdf: dzięki
20 paź 23:50
aniabb: to mogę już iść spać ) papa
20 paź 23:50
asdf: dzięki dzięki, papa papa
20 paź 23:53