Równania i nierówności - funkcje
walchuck: potrzebuję pomocy przy kilku zadaniach z analizy matematycznej, za każdą pomoc serdecznie
dziękuję

1) rozwiązać równanie:
logx=
√−x2−3x−2
2) wykazać:
jeśli x+y=1 => x
4+y
4≥1/8
3) jeżeli równania x
3+ax+b=0 i x
3+cx+d=0 mają wspólny pierwiastek to zachodzi własność:
(ad−bc)(a−c)
2=(b−d)
3
20 paź 14:59
ICSP: pierwsze jest akurat proste

Wystarczy ustalić dziedzinę tego równania.
20 paź 15:05
walchuck: wychodzi mi że dziedzina należy do zbioru pustego, czyli brak rozwiązań, zgadza się?
20 paź 15:07
ICSP:
20 paź 15:11
Godzio:
| x4 + y4 | | x2 + y2 | | x + y | | 1 | |
| ≥ ( |
| )2 ≥ [ ( |
| )2 ]2 = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
Skorzystałem 2 razy z faktu, że:
| | a + b | | a2 + b2 | | a + b | |
√a2 + b22 ≥ |
| ⇒ |
| ≥ ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(średnia kwadratowa ≥ średnia arytmetyczna)
20 paź 15:16
Godzio:
x
3 + ax + b = x
3 + cx + d
x(a − c) = d − b
| | d − b | | d − b | |
x3 + ax + b = ( |
| )3 + a * |
| + b = 0 /(a − c)3 |
| | a − c | | a − c | |
(d − b)
3 + a(d − b)(a − c)
2 + b(a − c)
3 = 0
− (b − d)
3 + (a − c)
2(ad − ab + b(a − c) ) = 0
(b − c)
3 = (a − c)
2(ad − ab + ab − bc)
(b − c)
3 = (a − c)
2(ad − bc)
20 paź 15:23