WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE
asia pomocy !!!!!: 1) Dane są zbiory A={2,4,4,8,11}
B={1,2,3,6,7,12}
C={0,1,4,5,7,8,13}
wyznacz (A \ B) ∩ C mam nadzieje że dobrze napisalem ten ostatni znak

!
2) Oblicz wartośc wyrażenia algebraicznego !
x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−[0,6y−(1,4x−2xy)]}
Prosze o pomoc jesli ktos by chcial rozwiazac



!
11 maj 19:14
♊: ∩ − iloczyn (część wspólna)
Wyrażenie (A \ B) ∩ C na razie zostawmy obliczmy narazie tylko A \ B, do całości wrócimy potem.
Oznaczenie A \ B oznacza zbiór tych elementów, którze znajdują się w A, ale nie znajdują się w
B.
Wypisz te elementy zbioru A, które się nie powtarzają w zbiorze B.
Potem przejdziemy dalej :)
11 maj 19:19
asia pomocy !!!!!: czyli to bedzie 4,5 (pomyliłam sie i napisalam dwie 4 ) 8 i 11
11 maj 19:24
♊: Czyli A\B = {4,5,8,11}
Teraz wróćmy do (A \ B) ∩ C
Mamy iloczyn dwóch zbiorów zbioru A\B i zbioru C. Iloczynem dwóch zbiorów nazywamy
ich część wspólną. Czyli iloczyn stanowią te liczby które pojawiają się w obu zbiorach.
teraz wypisz wszystkie elementy, które znajdują się w obu zbiorach jednocześnie ( A\B i w
zbiorze C).
11 maj 19:29
♊: Co do zadania drugiego. Jeżeli masz wyrażenie typu
−(1,4x−2xy) to jest to (−1) * (1,4x−2xy) czyli (−1,4x+2xy).
Trzeba pozamieniać znaki w każdym wyrazie na przeciwne
(czyli "+" na "−", natomiast "−" na "+")
Żeby się nie pomylić radziłbym zaczynać od tego nawiasu najbardziej w środku, czyli:
Najpierw ( )
Potem [ ]
Na końcu { }
11 maj 19:35
asia pomocy !!!!!: nie kapuje ! to bedzie 4
11 maj 19:37
♊: Masz takie dwa zbiory:
A\B = {4,5,8,11}
C={0,1,4,5,7,8,13}
Te elementy zaznaczone na fioletowo należą zo zbioru A\B ale nie należą do zbioru C.
Te elementy zaznaczone na czerwono nalezą do zbioru C, ale nie należą do zioru A\B.
Pozostałe elementy, zaznaczone na zielono należą do obu zbiorów jednocześnie
Iloczyn zbiorów stanowią te cyfry zaznaczone na zielono.
Już rozumiesz, czy nadal niejasne ?
11 maj 19:42
♊: Może, zamiast "należą do obu zbiorów jednocześnie" powinienem napisać "powtarzają się w obu
zbiorach". Niby znaczenie takie samo, ale może pomoże w zrozumieniu.
11 maj 19:43
11 maj 19:45
♊: Widziałaś moją wypowiedź z 11 maja 19:35 ?
11 maj 19:47
asia pomocy !!!!!: i jak bedzie wygladala calosc



? to dla kolezanki jest bo ja juz dawno nie chodze do
szkoly

!
11 maj 19:49
♊: x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−[0,6y−(1,4x−2xy)]} = x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−[0,6y−1,4x+2xy]}
x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−[0,6y−1,4x+2xy]} = x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−0,6y+1,4x−2xy}
x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−0,6y+1,4x−2xy} = x−1,4xy+1,2y−1,6xy+0,6y−1,4x+2xy
11 maj 19:51
asia pomocy !!!!!: A nie mozesz mi tego napisac jak ma to wygladac

? nie mam za bardzo czasu
bo musze pocerowac troche skarpetek i takie tam.........
11 maj 19:54
asia pomocy !!!!!: A nie mozesz mi tego napisac jak ma to wygladac

? nie mam za bardzo czasu
bo musze pocerowac troche skarpetek i takie tam.........
11 maj 19:55
♊: napisałem jak to jest krok po kroku. to po prawej w 1szej linijce jest powtórzone jako pierwsze
w 2giej linijce, tak samo ma ją się 2 kolejne wyrażenia.
To na samej dole po prawej to już praktycznie wynik.
11 maj 19:56
asia pomocy !!!!!: to napiszesz mi jeszcze raz jak to ma wygladac calosc juz tak na papierze

?
11 maj 19:58
♊: x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−[0,6y−(1,4x−2xy)]} = x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−[0,6y−1,4x+2xy]} =
x−1,4xy+1,2y−{1,6xy−0,6y+1,4x−2xy} = x−1,4xy+1,2y−1,6xy+0,6y−1,4x+2xy = −0,4x + 1,6 y −xy
11 maj 20:03
asia pomocy !!!!!: dziekuje
11 maj 20:20