Kwadratowa z parametrem
Mateusz: Dla jakiej wartości parametru k zbiór rozwiązań nierówności jest przedzialem <1,2>
x2 + (3−2k)x +k2 −3k < 0
Tam jest mniejsze lub równe 0.
20 paź 14:56
ICSP: Δ policzona ?
20 paź 14:59
Mateusz: 0,
20 paź 15:23
Mati_gg9225535: liczysz Δ, x1 i x2 uzależnione od parametru i jedno z nich =1 a drugie =2 wyliczasz k
20 paź 15:29
Mateusz: dzięki Mati.
20 paź 15:32
Godzio:
Albo tak:
(x − 1)(x − 2) = x2 − 3x + 2 ≤ 0 ⇔ x ∊ <1,2>
3 − 2k = − 3 ⇒ k = 3
k2 − 3k = 2 ⇒ (sprawdzenie) 9 − 9 = 0 ≠ 2 sprzeczność
Nie ma takiego parametru k
20 paź 15:33
Mateusz: k=2 więc Ci nie wyszło
20 paź 15:44
Godzio:
Przykro mi, ale to Tobie nie wyszło
x2 − x − 2 = (x − 2)(x + 1) ≤ 0 ⇔ x ∊ <−1,2>
Ale jak już się domyślasz, źle przepisałeś polecenie
20 paź 15:48
ICSP: dla k = 2
x
2 −x −2 < 0
Δ = 1 +8 = 9
√Δ = 3
x ∊ <−1 ; 2>
co nie jest równe przedziałowi x ∊ <1 ; 2>
bład w odpowiedziach.
Godzikowi ładnie wyszło
20 paź 15:48
Mateusz: źle mu wyszło bo ja źle podalem przedzial

<−1,2>, sorry za błąd
20 paź 15:51
ICSP: no to teraz przeanalizuj jego rozwiązanie i rozwiąż zadanie poprawnie

Masz na tacy xD
20 paź 15:52