trójmian kwadratowy, funckja kwadratowa
kasiaa: Wyznacz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego f(x) = x2+bx+c, którego miejscami zerowymi
są liczby 4 i −3.
b) Sprowadź trójmian do postaci kanonicznej.
c) Rozwiąż nierówność (x−1)2 ≥ f(x)
20 paź 14:37
Piotr:
f(4)=0
f(−3)=0
i rozwiazujesz uklad rownan.
20 paź 14:54
ICSP: f(x) = (x−4)(x+3)
f(x
w) = −3,5 * 3,5 = − 12,25
| | 1 | |
f(x) = (x − |
| )2 − 12,25 |
| | 2 | |
poradzisz sobie już z nierównością ?
20 paź 14:54
ICSP: Piotrze proszę Cie xD
Układ równań to w tym przypadku najdłuższa droga xD
Już lepiej z viete'a
20 paź 14:55
Piotr:
ale źle nie jest
20 paź 14:56
ICSP: no nie
20 paź 14:57
aniabb: albo z postaci iloczynowej i porównać współczynniki
20 paź 14:59
ICSP: też można

Jest dużo metod

Ja przedstawiłem swoją ulubioną i (chyba ) najkrótszą
20 paź 15:00
Piotr:
no to
kasiaa juz sobie wybierze
20 paź 15:02
kasiaa: dziękuję wam

20 paź 16:43