Dla jakich argumentów funkcja f(x) = x^2 + 10x + 10 przyjmuje wartość -11.
Alex1: Dla jakich argumentów funkcja f(x) = x2 + 10x + 10 przyjmuje wartość −11.
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem.
20 paź 14:36
paula: w miejsce x wstawiasz − 11 bo to twoj argument.
f = (−11)2 + 10 * (−11) +10
f = 121 − 110 + 10
f = 21
funkcja dla argumentu − 11 przyjmuje wartosc
20 paź 14:41
Piotr:
źle
20 paź 14:43
ICSP: fatalnie wręcz

Pomyliło sie pojęcie argumentu z wartością
20 paź 14:45
Piotr:
czytamy ze zrozumieniem. dla jakich argumentow ( x−ów ) wartosc funkcji (y) wynosi −11.
20 paź 14:46
Alex1: Jakieś pomysły na rozwiązanie tego

Podstawiłam za y = −11, ale nie umiem tego rozwiązać, jakieś głupoty mi wychodzą.
21 paź 15:02
ICSP: no to we się do roboty bo rozwiązywanie równań kwadratowych to całkowita podstawa w liceum .
x
2 + 10x + 10 = − 11
x
2 + 10x + 21 = 0
Δ = 100 − 84 = 16
√Δ = 4
21 paź 15:03
Aga1.: x2+10x+10=−11
x2+10x+21=0
licz Δ i x1, x2.
21 paź 15:04
Alex1: Równania kwadratowe to potrafię rozwiązywać, nie wpadłam tylko na to, że trzeba rozwiązać
zwykłym równaniem, wydawało mi się to za proste.
dzięki
22 paź 17:38