algebra liniowa
Tomek: Mam zadanko z algebry liniowej, z którym nie wiem jak sobie poradzić.
W zbiorze G = {r∊R: 0≤r<1} określono działanie:
| | ⎧ | r1 + r2 jeżeli r1 + r2 < 1 | |
| r1 * r2 = | ⎩ | r1 + r2 − 1 jeżeli r1 + r2 ≥ 1 |
|
a) Udowodnić, że G z działaniem * tworzy grupę.
Co ma spełniać zbiór z działaniem by być grupą wiem (łączność, każdy element ma odwrotność,
element naturalny), tylko nie wiem jak to w tym przypadku sprawdzić.
20 paź 14:35
Basiekk: Musisz rozpatrzyć te 2 przypadki osobno
20 paź 14:42
Tomek: Wykładowca dał wskazówkę: Zauważyć, że r1 * r2 = r1 + r2 − [r1 + r2], gdzie [r1 + r2]
oznacza część całkowitą liczby r1 + r2
20 paź 14:45
Tomek: Więc elementem neutralnym w obu przypadkach będzie 0, tak? A elementem odwrotnym do r1 będzie
−r1 a dla r2 będzie −r2?
20 paź 14:51
ff: 0 z pewnością jest elementem neutralnym (r * 0 = r + 0 (bo r < 1 ))
element odwrotny − szukamy r2 takiego, że:
r1 * r2 = 0
r1 + r2 = 0
r2 = −r1 (takiego nie ma, bo r2≥0)
r1 + r2 − 1 = 0
r2 = 1 − r1
czyli elementem odwrotnym do r jest 1−r
20 paź 15:09