Iloczyn kartezjański
trotex: Pytanie Iloczyn kartezjański . Mam wyznaczyć AxB i BxA w iloczynie kartezjańskim . Wiem jak to
się robi , więc nie musicie mi tego tłumaczyć chodzi mi tylko o dwa zadania :
1. A=[2,4] , B= (1,3]
2. A=[−1,1] , B={2}
Nie wiem jak interpretować te nawiasy kwadratowe . Zazwyczaj używałem ( w przedziałach , a { w
zbiorach , ale nie wiem jak to jest z nawiasem [ . Wiem wstyd ...
20 paź 14:23
trotex: odświeżam
20 paź 14:44
Basiek: Więc, gdy "[" lub "]" ta liczba niejako 'należy' do produktu kartezjańskiego. W praktyce
oznacza to, że linia zamiast przerywanej jak w "(" lub ")" , będzie linią ciągłą.
20 paź 14:46
trotex: Czyli ten nawias [ , ] jest równoważnym nawiasem < , > ?
21 paź 11:03
fff: czasami nawiasy <,> są stosowane zamiennie z [,] − ale zazwyczaj stosuje się kwadratowe
ogólniej (przedziały są zbiorami):
(a,b) = { x : a < x < b }
[a,b) = { x : a ≤ x < b }
[a,b] = { x : a ≤ x ≤ b }
21 paź 11:15
trotex: ok dzięki
21 paź 11:16