Siemanko, muszę nadrobić braki z fizyki z działu kinematyka
Ciało zostało rzucone z wierzy o wysokości ho, vo = pod kątem β
a)Oblicz hmax ,
b)odległość rzutu,
c)czas rzutu,
| 1 | ||
y= s0 + Vosinβt − | at2 | |
| 2 |
| 1 | ||
0 = s0 + Vosinβt − | at2 | |
| 2 |
| Δ | ||
hmax to po prostu q = − | ||
| 2a |
| 1 | ||
Δ= (Vosinβ)2 +4( | a* ho) = (Vosinα)2+ 2a ho) | |
| 2 |
| (Vosinα)2+ 2a ho) | ||
a) hmax = | ||
| 2a |

| 1 | ||
y = h0 + v0sinβt − | gt2 vy = v0sinβ − gt | |
| 2 |
| v0sinβ | ||
0 = v0sinβ − gt → t = | ||
| g |
| v0sinβ | v0sinβ | 1 | v0sinβ | |||||
hmax = y( | ) = h0 + v0sinβ* | − | g*( | )2 | ||||
| g | g | 2 | g |
| (v0sinβ)2 | 1 | (v0sinβ)2 | ||||
= h0 + | − | * | ||||
| g | 2 | g |
| (v0sinβ)2 | ||
= h0 + | ||
| 2g |
punkt a jest dobrze zrobiony?
DO ASDF
.l.