działanie modulo 4
Tomek: Cześć. Mam narysować tabelkę działania w zbiorze A = {0,1,2,3}, zdefiniowanego wzorem:
a * b = reszta z dzielenia liczby 2a −3b przez 4 (dla dowolnych a,b ∊ A).
Problem mam, gdy z działania 2a − 3b wychodzą mi liczby ujemne (np dla a = 0 i b = 1 wychodzi
−3), jaka jest wtedy wartość reszty z dzielenia przez liczbę ujemną?
20 paź 13:37
ff: zauważ, że:
a mod b = (a + kb) mod b , k∊ℤ
(−3) mod 4 = (−3 + 4) mod 4 = 1 mod 4 = 1
20 paź 13:44
Tomek: I wszystko stało się jasne, dzięki
20 paź 13:47